Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΑΙΜΑ ΚΑΚΟ - ΑΡΗΣ ΡΕΤΣΟΣ



Ήταν τέσσερα χρόνια πριν και στη σκηνή του θεάτρου Πορεία που ακολούθησα για πρώτη φορά τα βήματα του μονήρους καλλιτέχνη, Άρη Ρέτσου που με τη σειρά του ιχνηλατούσε την διαδρομή του 19χρονου Αρθούρου Ρεμπώ στην προσωπική του κόλαση. Ευτυχώς φέτος, σε μια εποχή αληθινής κόλασης, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός αποφασίζει να παρουσιάσει εκ νέου την παράσταση περφόρμανς, η οποία εισέπραξε τόσο θερμό χειροκρότημα όσο και παγερή ψυχρότητα από το θεατρόφιλο κοινό.

Παραληρηματικός ο λόγος του Ρεμπώ, παραληρηματική όπως πάντα και η εκδοχή του Ρέτσου. Το ταξίδι του ποιητή στην κοινωνική πραγματικότητα μιας Γαλλίας έτοιμης να κατασπαράξει οποιαδήποτε διαφορετική φωνή, παρουσία και ύπαρξη, γίνεται η αφορμή να ξεκινήσει ο ερμηνευτής μία κάθοδο στην ωμή αλήθεια του όντος. Ο Ρέτσος βαδίζει προσεκτικά στο σκοτάδι ενός μυαλού αυτοκαταστροφικού, αφήνει την «τρέλα» να διαμαρτύρεται για το πνιγηρό περιβάλλον που η λογική επιβάλλει ως το φυσιολογικό ενώ ο ίδιος μεταμφιεσμένος,  περισσότερο διαλέγεται με ό, τι βαθειά μέσα του φλέγεται παρά μονολογεί απευθυνόμενος στο κοινό. Στους καλλιτεχνικούς κύκλους είναι γνωστή η έρευνα του Ρέτσου, τόσο πάνω στον λόγο – εκφορά του – όσο και στην σωματική κίνηση. Το Αίμα κακό δίνει την αφορμή για να «μετρήσει» στις συλλαβές και τα ενδιάμεσα κενά τους την ουσία μιας ταλαιπωρημένης, πυρετώδους και φλεγόμενης βάτου – ψυχής – ναρκοπεδίου τόσο για την ποίηση όσο και για την κοινωνική κατάσταση της Γαλλίας του 19ου αιώνα. Πολύ ενδιαφέρον και το ηχητικό περιβάλλον που δημιούργησε ο Αραβοσιτάς.

Ο καθ’ αυτός λόγος του Ρεμπώ, πιο επίκαιρος από ποτέ, στηλιτεύει κάθε μορφή υποκρισίας, ειδικά από τις μάζες. Απαριθμεί τα «ελαττώματά» του, δηλώνει την πλήξη του και πάνω από όλα την δοκιμή να συμβιβαστεί. Στη συνέχεια αρχίζει την κάθοδο στην κόλαση. Ο τρόπος που ο ποιητής αντιλαμβάνεται τα πράγματα ορίζει και την καταδίκη του.

Η παράσταση δεν είναι ούτε μονόλογος, ούτε συνηθισμένη απαγγελία ποιήματος, ούτε μια από αυτές τις προσπάθειες αφαίρεσης που αποδυναμώνουν το ίδιο το έργο. Αντιθέτως ο Ρέτσος εμπλουτίζει με την ματιά του το πάθος του «καταραμένου» 19χρονου λογοτέχνη. Στα 60 λεπτά της διάρκειας όχι μόνο έχεις ακολουθήσει μια κατάβαση στον Άδη, έτσι όπως μονάχα ο Σέλιν και λίγοι ακόμα έχουν περιγράψει απαράμιλλα, αλλά επιπλέον αναρωτιέσαι τι είναι εκείνο που μας έκανε να πιστέψουμε πως σε τίποτα δεν μας αφορά όλο αυτό το σκοτάδι που αγκαλιάζει την ύπαρξή μας. Δυσβάσταχτη ως σκέψη, συναρπαστική ως εμπειρία. Καλό ταξίδι! 


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία – Ερμηνεία – Επεξεργασία κειμένου: Άρης Ρέτσος
Μουσική Επεξεργασία – Ηχητικός Σχεδιασμός: Σπύρος Αραβοσιτάς

Θέατρο Άκης Δαβής (Αλκμήνη),  Πετράλωνα
Διεύθυνση: Αλκμήνης 8 Τηλέφωνο: 210 3428650

Παρασκευή & Σάββατο: 21:15
Εισιτήρια: Κανονικό: 13€, Φοιτητικό: 10€


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.