Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Alive and Freaking - Drinks and Spirits


Bar + theatre = συνδυασμός που ουδέποτε κατάφερε να με συναρπάσει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούσαν σε πρόσωπα του περιβάλλοντός μου. Το όνομα ωστόσο της  Esther Gonzales δεν θα μπορούσε παρά να με οδηγήσει στα Εξάρχεια και το Floral, όπου η καλλιτεχνική κολεκτίβα  FreakLab παρουσιάζει την θεατρική περφόμανς Alive and FreakingDrinks and Spirits.

Με αφορμή την πρόσκληση της μεξικάνικης πρεσβείας της Ελλάδας για την δημιουργία μιας παράστασης, η γνωστή σκηνοθέτης επέστρεψε στις ρίζες της και ανέσυρε από την μνήμη της το βίωμα της γιορτής του θανάτου. Ολόκληρη η μεξικάνικη κουλτούρα υμνεί τη ζωή μέσα από την παράλληλη αναγνώριση της αξίας του θανάτου. Χωρίς να θέλει να εξορκίσει φόβους, η σκηνοθέτης βρίσκει τον τρόπο μέσα από το αναπότρεπτο τέλος της ανθρώπινης ύπαρξης να ζωγραφίσει ένα χαμόγελο στα πρόσωπα των θεατών, ειδικά τώρα που το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

Μιλώντας ξεκάθαρα και αποφασιστικά, η ομάδα στέκεται ενάντια στον επιστήμονα, και δηλώνει με παρρησία πως η ελπίδα δεν γεννιέται από την ανατροπή του μοιραίου γεγονότος (θάνατος) αλλά από το πόσο γεμάτες φροντίζεις να είναι οι στιγμές σου μέχρι εκεί. Η ζωηράδα όλων των συντελεστών ως παρουσίες από τον Κάτω Κόσμο έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον ολοζώντανο κι όμως απονεκρωμένο Επιστήμονα που παλεύει διαρκώς να φυγείν του πεπρωμένου. Με αυτόν τον τρόπο ο θλιμμένος τόνος της ποίησης χορεύει στους ρυθμούς της ξέφρενης μουσικής επένδυσης, και τα μελαγχολικά χλωμά πρόσωπα στηρίζονται σε κορμιά που σπαρταρούν επιθυμίες. 

Από την εποχή της Φρίντας έως σήμερα παρακολουθώ ανελλιπώς τις δουλειές της Gonzales ακριβώς για τον ίδιο λόγο, που δεν είναι άλλος από την ατμόσφαιρα που καταφέρνει να έχουν οι παραστάσεις της. Άρωμα και γεύση, όσο κι αν φαίνεται εξωπραγματικό, καταφέρνουν να πλημμυρίζουν την σκηνή μαζί με μια ζεστασιά που μετατρέπει ακόμα και την πιο σκληρή τραγωδία σε ένα τραγούδι για την ζωή. (Το ατύχημα της Φρίντα, οι δολοφονίες της χούντας στην Αργεντινή κι εδώ η θνητότητα που εν πολλοίς επισπεύδεται κιόλας). 

Όλα τα παιδιά που συμμετείχαν έχουν τρομερή ενέργεια και διάθεση όχι μόνο να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους στο όραμα της δασκάλας, αλλά επιπλέον να το αναπτύξουν χαρίζοντας στον κόσμο μερικές νότες αισιοδοξίας. Τόσο σωματικά όσο και φωνητικά υπήρξαν άψογοι εκτελεστές του ρόλου που τους δόθηκε, με συγκέντρωση που πολλές φορές λείπει από εμπειρότερους ή περισσότερο προβαλλόμενους ηθοποιούς.  

Σε μια δύσκολη εποχή με τα προβλήματα να περισσεύουν είναι αισιόδοξο μια καταξιωμένη σκηνοθέτης να επιμένει να στηρίζει νέα παιδιά με παραστάσεις που, από όσο έχω δει έως τώρα, έχουν ανταπόκριση και αγαπιούνται από τον κόσμο ακριβώς επειδή μπορούν να μεταφέρουν ακόμα και τώρα χαρμόσυνα μηνύματα. Δοκιμάστε να μπείτε για λίγο στην παρέα των FreakLab και θα το νιώσετε.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Esther Andre Gonzalez
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ Χρήστος Κωνσταντέλλος
ΜΟΥΣΙΚΗ FreakLab - Πλάτων Τσαμαδός
ΗΘΟΠΟΙΟΙ Βένια Ανδρέου / Αφροδίτη Ευαγγελάτου / Αναστασία Ευστρατιάδη / Φιλίππα Καραμολέγκου / Βίκυ Κυριακοπούλου / Σαβίνα Κωνσταντίνου/ Πέτρος Μάνδαλος / Προμηθέας Νεραττίνι / Βίκυ Σαχπάζη / Ντίνα Σταματοπούλου / Federico Nieto El Gazi / Εριφύλη Στεφανίδου / Ράνια Φουρλάνου

Τετάρτη 4 & 25 Απριλίου στις 22.00, στο Floral
Είσοδος: 5€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.