Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΦΑΙΔΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΙ - XIMENA ESCALANTE



Γοητευμένη από τους μύθους της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, η δημιουργός που έχει μαγέψει το κοινό σε Μεξικό, Γαλλία και την χώρα στην οποία κατοικεί τα τελευταία 6 περίπου χρόνια, αφομοιώνει τα μηνύματά τους και επιστρέφει στον θεατή την επαφή με τα αρχέγονα ένστικτά του.
Φαίδρα όπως Φρίντα όπως Μέρυλιν και αντίστροφα...Εsther Andre Gonzalez & Ximena Escalante (σκηνοθεσία και συγγραφή αντίστοιχα).
Από την κεντρική Αμερική στην Νότιο Ευρώπη και τα Βαλκάνια και πάλι στον τόπο του παρελθόντος, εκεί που κατοικεί ο καταραμένος πόθος και το πάθος της Φαίδρας για την ομορφιά και την αθωότητα του Ιππολύτου. Η Escalante αρύεται στοιχεία από το γνωστό μύθο για να ινχηλατήσει στο σήμερα τις σχέσεις της γυναίκας με τους άλλους και ενάντια στον εαυτό της - είτε ως Αριάδνη, είτε ως Φαίδρα - παλεύοντας με συμβιβασμούς ξένους προς την αληθινή της φύση.

Ο θεατρολόγος Patrice Pavis προλογίζει τη γαλλική έκδοση του έργου:
"... Η Χ imena Escalante με τη σειρά της, θέτει ερωτήματα στον μύθο. Μόνο που αυτός δεν είναι ένας μύθος, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, αφού το έργο διαδραματίζεται σε μιά εποχή περισσότερο σύγχρονη, που μοιάζει με τη δική μας, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς σε τι...

Δεν τοποθετεί την δράση στην τραγική φιγούρα της Φαίδρας, δεν τοποθετεί το μύθο σε μιά συγκεκριμένη εποχή. H δραματουργός παίρνει τις μεγάλες φιγούρες της σαγήνης, της αγάπης και της εγκατάλειψης, φιγούρες καθόλου μιμητικές μιας συγκεκριμένης κοινωνίας, αλλά παγκόσμιες και αφαιρετικές, σαν να ήταν ένας "οδηγός της όχι αγάπης" γιά τις επόμενες γενιές...

Η δραματουργία αυτή εγγράφεται στο μεταμοντέρνο σαν αυτές του Koltès, του Minyana, του Pinter, ή του Berkoff ..."

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Studio 14η μέρα (Καλλιρρόης 10, Μετρό Ακρόπολης, Αθήνα)
Παρασκευή 25, Κυριακή 27 & Δευτέρα 28 Μαίου στις 21:30
Σάββατο 26 Μαίου στις 19:30

Επικοινωνία: 210 8214479 / 6978660644

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.